Svartvik är en f.d. sågverks- och massaindustriort belägen 10 km söder om Sundsvall efter gamla E4.
.
21 dec. 2009
Hyvelbynninga
Svartviks kyrka
11 dec. 2009
11 december:
10 dec. 2009
Essviksvarvets "Arctic"
3 dec. 2009
Johanna Catharina
28 nov. 2009
Och vilka är de här
25 nov. 2009
Vilka är de?
Vilka är de?
24 nov. 2009
Slutet på Sofia
18 nov. 2009
Fest för polarforskaren
Timmermannen från Sundsvall
12 nov. 2009
Från skeptism till förnöjsamhet
11 nov. 2009
Vi får avvakta
10 nov. 2009
Kanke inte så lite Svartviks-långsökt, men ändå ...
7 nov. 2009
Kierkegaard
Apropå Svartvik före varvstiden
6 nov. 2009
Hus och människor på Svartvik 1824
31 okt. 2009
Hyvelbynninga
Detta är Svartviks "Hyvelbynninga" på 1930-talet (det andra foto visar mina föräldrar) . Ett foto på en byggnad som väl för de flesta framstår som ful, men för mig är det ett vackert foto då jag "ser" inget annat än medmänsklighet och uppoffrande föräldrar Min vagga stod i denna byggnad och kanske anskrämlig för andra, är det den vackraste byggnaden i hela världen för mig.
Med jämna mellanrum försöker jag utröna vilka som bodde i denna byggnad, och vilka som bodde i granngården "Sågabynninga". Under senare år har jag talat med några äldre (senast i förrgår talade jag f.ö. med Åke L. som bodde i Sågabynninga som pojke), och blivit hjälpt. Men det har också varit några motstridiga uppgifter. Jag lägger ut fotot igen (jag tror att det förekommit tidigare i bloggen) med en förhoppning att någon/några som kan hjälpa mig hör av sig. Kanske det till och med finns detaljerade skriftliga uppgifter om boende i dessa två "klassiska" Svartviksbyggnaderna. Åke berättade förresten att det var väldigt kallt på "vintermorgnarna" då spisen slocknade tidigt varje natt. Vägglöss fanns ("naturligtvis"). Men, säger Åke, hjälpsamheten och sammanhållningen över huvud taget mellan de boende i Hyvelbynninga respektive Sågabynninga var något som man längtar tillbaka till, trots morgonkyla, löss, illaluktande kasa med de stora råttorna (Åkes armar räcker inte till när han beskriver storleken) i närheten och annat elände.
Åke förresten, han tillhörde arrangörerna (storpojkarna) i en fest jag med stort nöje deltog i som liten pojke under kriget (2vk). Den förnäma festlokalen var skyddsrummet, intill platsen där båtar nu säljs (f.d. badhuset) ovanför nuvarande E4-an. En av festens programpunkter var "spökeri". Någon storpojke hade svept in sig med ett lakan, och försökte skrämma oss småpojkar. Det betydde inte att storpojkarna var dumma mot oss småpojkar, tvärtom hände aldrig att någon stor pojke slog, eller betedde sig dumt i övrigt, mot någon mindre pojke. En oskriven lag som man särskilt i dag känner stolthet över. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
20 okt. 2009
Urban Hjärne
Bo Hjärne
Kuriosa är det väl. Om jag går neråt i Hjärnes stamtavla hittar jag rätt snart ett par olika "Östlund" ingifta med Hjärnesläktingar. T.ex. Sjökapten Bo Hjärnes bror Christian Fredriks sonsonson boende i Stockholmstrakten, är gift med en kvinna född Östlund 1943. Även om jag har släkt som har fött fram relativt många Östlundare i Stockholm, kan jag inte tro att detta är en avlägsen släkt. Men nog hajade jag till när jag såg namnet Östlund (och det andra namnet Östlund), och naturligtvis bör en koll göras.
Rättelse. Bo Hjärnes son Carl Bror Ferdinands födelseår skall vara 1833 (fel i stamtavlan). Många hårda resor. Bo Hjärne gjorde inalles 39 sjöresor, varav 34 som fartygschef. 16 av dessa resor krävde en bortavaro från hem och familj om mer än ett år. Som befälhavare på Svartviksbyggda ”Svartvik” tjänstgjorde han under 10 år, och gjorde då 12 långa resor . På Svartviksbyggda ”Cecilia” tjänstgjorde han under 5 år och och det blev 5 långa resor, och på Svartviksbyggda ”Robert Dickson tjänstgjorde han under 9 år varvid det blev 9 långa resor. Bo Hjärne, en Sjöman med stort S, gick i land för gott den 12 januari 1865. - Rätta mig om jag har fel -
10 okt. 2009
Sandslåa
8 okt. 2009
Kyrkoruinen
7 okt. 2009
Fläsian
Draghällan
Pensionärshemmen
Nolbyknölen
Kyrkoruinen
Burestenen
SM3EVR
Vacker höstdag
Omsberget
Fiskdammen
4 okt. 2009
Texas
Gösta Söderberg del 4 (=sista)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tack Gösta för att vi fått ta del av din öppenhjärtliga berättelse, inklusive de många och fina orden till din älskade hustru!
(När jag besökte 96-årige Gösta i somras, och han talade om sin hustru, syntes att tårarna inte var långt borta från honom)