.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

24 nov. 2009

Slutet på Sofia

------------------------------------------------------ Tillägg till s.k. fleetlist i tidskriften Båtologen nr 2/1996 där Håkan Ottosson och jag redovisar forskningsresultat gällande fartyg byggda på Svartviks varv åren 1938-1962.
Sofia, sidan 61. I ett brev av maj 1977 till kammarherre James I.A. Dickson från Georg Andersson i Norrtälje, brorsbarn till ”Sofias” siste redare J E Fröberg står följande och ordagrant återgivet (parentes : min kommentar): ”'Sofia' av Häverö. 'Sofia byggdes i Svartvik 1857 förbyggdes 1887, siste redare var J E Fröberg, Mörtö, Häverö och siste skeppare var O Eriksson, Mörtö. 'Sofia' avriggades till pråm på nittonhundratalet, avriggningen gjordes i Bredsundsviken, Häverö. Brukspatron Mikaelsson ägare till Schebo bruk (Skebo bruk i Norrtälje kommun vid sjön Närdingen) med masugnar och järnförädling och även ägare till det skogsrika Hornslandet strax intill Hudiksvall, köpte pråmen och ankrade den i Arnöviken som låg skyddad för hårda vindar. Mikaelsson behövde träkol till sin järnhantering och kanske all kol han behövde koladels på Hornslandet och fraktade smed pråmen 'Sofia' till Allstavik för vidare transport med skrindor på järnväg till Schebo bruk (Skebo bruk). Hur länge 'Sofia' gick som en pråm är okänt, hon blev kanske kajfyllnad vid skeppskyrkogården Fagerviken så småningom. Schebo bruk (Skebo bruk) upphörde som järnbruk runt 20-talet./ Norrtälje i maj 1977, Georg Andersson.”. Uppgifterna har enligt sjöfartsmuseet i Göteborg,förutom Andersson, tagits fram av två andra roslagskännare: G. Fredriksson och L. Torstensson. I ett annat brev av den 11 juni 1977 till kammarherre James I.A. Dickson, denna gång från en kamrer Bernås i Göteborg står följande och ordagrant återgivet (parentes: min kommentar): ”Ang. skonertskeppet 'Sofia'. Återkommande till frågan om rubr. Fartygs levnadsöde får jag härmed meddela följande. Efterforskningar har blivit gjorda på sjöfartsmuseet i Göteborg, historiska museet i Göteborg Vänersborgs museum och roslagsmuseet i Norrtälje. Värdefull hjälp har jag också haft av Svensk Skeppslista. Den redare J. Svensson i Molösund som köpte fartyget på auktionen i Vänersborg den 28 januari 1870 synes ha haft det i sin ägo till år 1882. Från detta år är A.B. Rosell, Köping, registrerad som ägare. År 1888 har denne i sin tur överlåtit fartyget på J.E. Fröberg, Häverö. Denne, som låtit avrigga fartyget till pråm i början av innevarande sekel, står i skeppslistan som redare för fartyget till och med år 1900. För ytterligare upplysningar får jag hänvisa till bifogade fotostatkopia från roslagsmuseet (= kopia på brevet enligt ovan av maj 1977 ). Sid 62. I enlighet med annons i Tidning för Venersborgs stad och län av den 7/1 1870 skall försäljningsdatumet ändras från 1870.29.1 till 1870.28.1. rätt rättelse (petitess?) ?--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilden: Skebo bruk. Från Skebobruks museeums intressanta hemsida (står bl.a.om stavningen, namnet har en gång stavats "Schebo bruk"):