.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

19 nov. 2012

Hyvleriet

Tidningen Dagbladet (f.d. Nya Samhället), artikel den 22 oktober 2012:



Stängt. Det gamla hyvleriet i Svartvik har stått igenbommat sedan 2010. Men nu har taket fått godkännande från expert­er och pengar för övrig upprustning finns – om huset prioriteras av förvaltningen.Foto: Arkiv/linus brännström

Framtiden ljusnar för hyvleriet i Svartvik

Framtiden för det gamla hyvleriet i Svartvik ljusnar.
Takets skick har fått tummen upp och goda möjligheter finns för att lösa kvarstående problem med el och brandsäkerhet.
– Det finns mycket pengar kvar i potten för kulturarvet, säger Reinhold Hellgren (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

2010 kom det dystra beskedet – hyvleriet i Svartvik stängs på grund av sättningar. Fastigheten, som är Medelpads äldsta industribyggnad, inhyste bland annat föreningen Svartviksspelets teaterlokal. Föreningen har sedan dess repeterat och uppträtt i andra lokaler, men vill gärna komma tillbaka till Svartvik.
– Vi hör hemma där. Det är där vi föddes som förening, säger Lars Insulander, konstnärlig ledare för Svartviksspelet.

Många problem

Lokalen har haft många problem att tampas med, bland ­annat är golvet i den stora salen indränkt i olja från last­bilar, men i somras fick i alla fall taket grönt ljus.
– Man hade börjat fundera på om takstolarna skulle hålla för snön – om de var för rostiga helt enkelt. Men en konsult har kunnat konstatera att de inte har några allvarliga skador, ­säger Sven Nordström, enhetsansvarig för friluftsmuseum och kulturmiljö på Sundsvalls museum.

Brandsäkerhet

Men för att teaterlokalen i hyvleriet ska kunna användas igen krävs mer åtgärder. Elen och brandsäkerheten måste förbättras med tanke på att lokal­en används för publika arrangemang.
Frågan har tidigare varit hur upprustningen ska kunna finansieras, men nu anas en lösning på problemet.
Enligt Reinhold Hellgren finns mycket pengar kvar i pott­en för investeringar i kulturarvet. Trots att medel har använts både till Norra berget, Gudmundstjärn och båten Lunkentuss finns stora summor kvar i pengapåsen.
– Vi avvaktar en prioriteringslista från förvaltningen, säger han.
Lars Insulander berättar att teaterlokalen även är i behov av andra utrymmen, så som ­loger och fler toaletter. Och han menar att lokalen borde stå på tur för investeringar.
– Vi la in många ideella timmar när de övriga husen i Svartvik rustades upp. Men vi har inte sett ett öre till vår sak. Jag tycker vi borde få tillbaka nu, säger han.