.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

24 dec. 2011

Svartviks Socialdemokratiska Kvinnoklubb

1892 Bildades den första socialdemokratiska kvinnoklubben i Stockholm.

År 1920 slöt sig 120 socialdemokratiska kvinnoklubbar i landet samman och bildade Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund.

Svartviks kvinnoklubb (s)
Svartviks Socialdemokratiska kvinnoklubb bildades den 28/11 1935 och dess förste ordförande var Elsa Murén. Andra ordföranden vid den här tiden, och under kriget var Berta Pettersson, Lindis Nordén och Eva Söderlund. Vid starten var medlemsantalet 12, ett tal som snart kom att stiga. Enligt protokollen synes mötena ha varit lugna, ibland med besök av talare och musiker som t.ex. min pappas bror Sven vars huvudinstrument var dragspel.

Enligt protokoll av den 21/9 1942 besöktes mötet den dagen av en facklig representant, Holger Schönning som kom att tala om kvinnligt beredskapsarbete. Kriget betydde i krigsländerna att kvinnorna i stor utsträckning fått inta männens platser. Men även i vår land hade kvinnorna ryckt in på männens platser, när dessa inkallats till beredskapstjänst eller frivilligt sökt skogsarbete för att hjälpa till med vedanskaffningen.

Kvinnornas lön Schönning kom i sitt tal in på löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom förbundsområdet. Kvinnornas löner låg 20% under männens sade han, och menade att detta antagligen berodde på den gängse uppfattningen på arbetsgivarhåll att
1) kvinnorna skall betalas mindre än mannen
2) kvinnorna var mindre lämpade att sättas in till olika slag av arbete
3) männen får det tyngre och ansvarsfullare arbetet
4) kvinnor är inte lämpliga för tunga arbeten även om de ”äro” mer flyhänta och uthålliga
5) kvinnor är inte så raska i arbetet.

Schönning framhöll att männens löner givetvis påverkas om efterfrågan på kvinnlig arbetskraft i industrin blir i ”större skala”. Schönning menade också att spårvagnskonduktörer kunde utbytas mot kvinnliga sådana. ”det gäller att inom hela landet med kvinnlig hjälp komma till rätta och minska löneklyftan. Detta sker endast genom kvinnornas aktiva medverkan.”. Kraftiga applåder följde på Schönnings tal.

Därefter deklarerade Schönning ”på ett mycket förtjänstfullt sätt” dikten ”Lögnen” av Ture Nerman.
”Lögnen” handlar om två socialister, en tysk och en fransman som under det fasansfulla första världskriget, ”skyttegravskriget”, skadar varann så svårt att det leder till döden för båda, tysken med sin kanonlavett och fransmannen med sin bajonett. Innan de sista dödsryckningarna ligger ”bröderna” på marken och pratar tystlåtet med varann.
Där låg två män en septembernatt sen kanonerna tegat still
och taltes vid i ångst och nöd på en åker vid Lunéville,
två kamrater ur arbetets röda här när klassernas världskrig brann,
två vapenbröder för frihet och rätt, två män som mördat varann.