.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

5 mars 2013

För 140 år sedan

MDCCCLXXIII


- Min farfar Ferdinands syster Selma föddes på Svartvik detta år. Föräldrarna hade då varit gifta i exakt tio år. Farfars syster var aktiv inom godtemplarordern. Gift med Axel S.; de fick inga barn.

- Föddes min farfar Ferdinands faster- make Almar.

-  Efter flerårig högkonjunktur: Djup kris efter fransk-tyska kriget (1870-71). Finanspanik i New York och Wien som snabbt spreds. Det åtföljande prisfallet varade fram till mitten eller slutet av 1890-talet och kallades i Storbritannien (fram till katastrofen på 1930-talet) för den djupa depressionen.
Det var förmodligen industriepokens dittills svåraste och mest spridda. Tillväxten fortsatte efter 1873, men under andra omständigheter. Nu skärptes konkurrensen.

-Mera perifera företag gynnades av att kostnaden för handeln på världsmarknaden föll, och av att marknaderna vidgades. De gynnades också av den ökade rörligheten av kapital.

- USA var en sådan expansiv nation, men även Sverige.

- Ett område som emellertid kom att drabbas särskilt hårt av den nya konkurrensen var det europeiska jordbruket.

-  Den svenska riksdalern ersätts av kronan, indelad i 100 ören.

- 1873-1874 Svartviks första ångsåg uppförs. Den bestod först av tre och senare av fyra ramar och två kantverk. När den andra sågen hade uppförts 1878 (se dito) fogades även ett hyvleri intill denna den gamla sågen, med fem hyvelmaskiner, fem klyvsågar och nio kantsågar. Även ett virkestorkhus byggdes. År 1906 brann sågen, och den byggdes aldrig upp igen.
Uppgifter om produktionen under de första åren före omläggningen är mycket osäkra (för mig) varför detta lämnas därhän. Man kan dock gissa att när de båda sågarna på Svartvik var igång med sina 16 ramar tillsammans, så var produktionen inget att skämmas för. Rekordåret synes ha varit 1889.
Ramsågen var den vanligaste sågtypen under den här tiden. Ramsågen består av en ram med flera sågblad som rör sig opp och ned. Kantverk är en maskin som kantar av bräderna så att de blir jämnare.
Hyvleriet brukar inrymmas i såghuset, men vid större anläggningar som Svartvik handlar det om särskilda hyvleribyggnader som uppfördes intill sågen för att kunna utnyttja samma kraftkälla, och underlätta forslandet av spånet till ånganläggningen. 1906 uppfördes hyvelbyggnaden på Svartvik.
Hyvling är den viktigaste vidareförädlingen av det sågade virket. Tekniskt sett var hyvlarna naturligtvis väldigt primitiva i jämförelse med de under de senaste decennierna.
Välkänd bild på
James Dickson
(1810-1873)

- James Dickson ”brukspatronen” (Norrlands-James) avlider i Göteborg.