.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

20 okt. 2011

Livräddningsbojen

Protokollsutdrag  - Något finns redan i bloggen (18 februari 2009)

Ordinarie möte den 16 januari 1915 ( förmodligen på Idyllen [Hemmanet]. Tid ungefär ett halvår efter skotten i Sarajevo ):
L.T. har lämnat in en fråga: Vem av de krigförande länderna är brutalast?
Eriksson ansåg att Tyskland var brutalast. E Jenssen ansåg att alla krigförande länder var lika brutala. England var brutalast mot de neutrala staterna.

Möte den 6 november 1915 ( förmodligen på Idyllen  [Hemmanet] ):
En kommitté betående av 10 personer som fick handlingsfrihet att ordna för ett eventuellt igångsättande av en fredsvecka: Hendry Johansson, Verner Eriksson, Ernst Nilsson, Gustaf Johansson, Bernhard Andersson, Walborg Lundblom, Walborg Östlund (min pappas syster), Elsa Forsberg, Dana Johansson och Tora Lundström.

Ordinarie möte den 21 april 1917 (förmodligen på Idyllen [Hemmanet]. Tid mellan februari- och oktoberrevolutionen) :
L.T. frågar "har vi något att lära av den ryska revolutionen? Om så är fallet, vad kunde vinnas med att följa exemplet?".
L.T. ansåg att småfolket skulle vara de bestämmande, såväl i nykterhetsfrågan som i andra brännande frågor för dagen. Flera talare yttrade sig i frågan [anm.: står inget i protokollet om vad man sade].

Ordinarie möte den 21/2 1920. ”En fråga av broder Karlsson: varför sitter systrarna på den ena sidan och bröderna på den andra? Efter en stunds diskussion sade broder Eriksson att ej något förbud var rådande att sitta var som helst. Broder Modin sade att det var diskussionerna som var orsak till förhållandet och Boström sade att en ändring i förhållandet skulle vara på sin plats.”.

Extra möte den 5/10 1920. Diskuterades motböckernas tilldelning. I protokollet infördes: ”sänkning av literantalet sprit från 4 till 2 liter per månad samt att män under 25 år samt alla kvinnor skulle förbjudas tilldelning av motbok.”. Anm. : motboken användes fram till 1955.