.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

13 sep. 2011

Båtsman Svensson på briggen Svartvik

I boken ”Göteborgs hamn genom tiderna” kan man läsa om båtsman Svensson som gick till sjöss redan som pojke. Här en forkortad version av artikeln.
”...han har seglat på alla världens hav och därvid besökt de flesta stora internationella hamnarna. Det var uteslutande på segelfartyg han mönstrade – ångbåtar kunde han inte med – såväl svenska, danska och norska som engelska och amerikanska...skulle man återge alla de äventyr och strapatser – både
roliga och allvarsamma – som Svensson i egenskap av segelmakare och båtsman under sitt kringflackande på haven och i hamnarna skulle detta förvisso fylla en hel bok.
Bland mera kända seglare, på vilka Svensson mönstrat, må nämnas den av en tysk undervattensbåt den 20 oktober 1916 i Nordsjön uppbrända briggen Svartvik – som bekant var Svartvik, sedan briggen Speculation av Slite strukits ur registret, under åren närmast före kriget det äldsta större i fart varande
svenska segelfartyg.
Fartyget, som var byggt i Svartvik i Norrland mätte 286 br.-ton och hade en längd av 33 meter.
Då Svensson seglade i denna veteran stod segelsjöfarten ännu i sin glans. Svartvik ansågs på den tiden för ett i 'allo präktigt och välseglande fartyg' som utsträckte sina resor till flera av de förnämsta hamnarna Medelhavet. Vid 1900-talets ingång sattes Svartvik – i likhet med så många andra träsegelfartyg – i props- och kolfart mellan Sverige och engelska ostkusthamnar.”.
Anm.: Svartvik gjorde som ny många långa resor.