.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

28 dec. 2014

Förtryckta kvinnor i Svartvik söker lyckan annorstädes samt annat emigrationsnoterat


Svartviks kyrkobok, utflyttningslängd 1896-1905. Emigrationen från Svartvik under de här åren toppades åren 1902 och 1903. Störst emigration från Svartvik skedde dock åren 1879-1880 (obs strejkåret) och i början av 1890-talet. Tillgång till arbete för kvinnorna  minskade under de två sista decennierna av 1800-talet (splitvedsjäntorna - den största kvinnliga yrkesgruppen - fanns kvar in på 1900-talet).
Bilden ovan visar bl.a. att de 17-åriga svartviksjäntorna Josefina och Anna Maria samt 16-åriga Jenny tvingades "fly" till Amerika från  Svartvik år 1903. Man blir rörd vid tanken. En ung svartvikspojke, 16-årige"gangnaren" finns som synes också med i utdraget. Slavarbeterskan (= pigan) 23-åriga Anna hade tur och behövde bara "fly" till Stöde.


1902 emigrerade familjen Eriksson till Amerika. Erik med hustrun Märta och de tre barnen Erland, Einar och Estrid. Vi hoppas att det efter mycket slit till slut gick bra.


När jag har gått igenom utflyttningslängder frapperas jag av hur många "Tolf" som emigrerade från Svartvik till Amerika. Här ovan (gäller år 1902) fyra av dem. Ovan syns också Johanna (?) Selina som lämnade Svartvik för Afrika. Känner Du till den historien vänlig hör av Dig. Man kan också undra över om 14-årige gossen Alfred
lämnade Svartvik ensam. Liksom varför, om de var gifta, Hilma inte följde med Arvid till Amerika utan flyttade till Stöde.


Men det fanns ju sådana (inte många) som emigrerade från Amerika och även någon som emigrerade från Australien (kanske också någon från Brasilien). Historierna om de i denna bild nämnda vet jag inget om, men en av mina farbröder som emigrerade från Svartvik till Amerika kom att återvända.
Är Johan och Kalle återvändare. Är 30-årige Ernst också återvändare eller en svartvikssjöman som år tillbaka (kan t.o.m. vara över 10 år) strandade på en annan kontinent än Amerika?

27 dec. 2014

Några kändisar från första hälften av 1900-talet. Ur Njurunda församlingsbok 1900 – 1912 Fol 1-240, Svartvik

Klicka en gång på bilderna för bättre läsbarhet (som synes har jag inte ansträngt mig vad gäller fototekniken, ursäkta mig för detta:


Nedan, Knut Erland eller mer troligt Albert Erland = Astas och Åkes far



Nedan, bland andra Karl = Sten och Karl-Eriks far


Ovan, Olof Julius = Julle (som hamnade på Draghällan)?

Bland andra Erling i rökåkarna:

Ovan, bland andra Ejnar, känd från dåtidens skolvärld (= Njurunda)



































Fler kommer så småningom liksom lite av kommentarer

11 dec. 2014

Decemberdagen blev varm

Vid Slottsbacken och vad som finns kvar den 4 december 2014 av ingenjörsvillan (som brann 1940) och matkällaren (skyddsrum? Av IKEA-kvalitet isf) strax ovanför.



Strax till vänster bodde vänner till mina föräldrar och
tillsammans med dem tillbringade jag som barn många stunder hos dem under krigstiden. Från dessa stunder har jag starka
minnen av sång, kortspel (när som högst: "25-öres), nybakade kakor och karameller avsedda lika mycket för kortspelarna som för mig.
Längre till vänster bodde min mormor under en tid vars längd
jag inte minns. Kanske dessa för mig vackra minnesbilder är
den främsta anledningen till att jag häromdagen kände
ett starkt behov av att stanna till vid platsen efter
många decennier. Minnen väcktes åter till liv 
och jag blev översköljd av värme.
Jag har varit på Las Ramblas, Wall Stret, Lombard Street
och t.ex. Fifth Avenue, men skönast kändes det 
att återvända till mitt Charms-Élysèes,
Slottsbacken på Svartvik.



10 dec. 2014

Sundsvall Gustaf Adolfs kyrkoarkiv, husförhör 1836-1850

Då det  numera tyvärr är dåligt med bidrag till bloggen må det tillåtas att vara lite egotrippad och hålla sig till sin egen släkt. Nedanståend utdrag är från husförhör 1836. Följande visar min farfars farfar Mårten som bodde i Sundsvall (vid gränsen mot Selånger: 'Tegelbruket') tills han 1838 efter att ha sökt arbete på varvet i Svartvik flyttade 1838 (sista bilden visar detta tydligast), samma år som varvet startade.
Det här visar också att Mårtens andra hustru, som var min farfars farmor kom från Norge, men om hon var född där vet jag inte. Att hon kom från Norge har jag fått nys om under senare tid. Jag har sökt henne i födelseböcker från t.ex. Medelpad och Hälsingland (Delsbo har omnämnts i samband med henne) men tji.