.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

29 maj 2013

Tål att upprepas.


Fackföreningen på Svartvik, avdelning 35. Möte den 11 januari 1940 i Njurunda Folkets Hus ( några veckor tidigare hade Sovjetunionen anfallit Finland). Ur protokollet: fackföreningen beslutade att köra för Finland instundande helg, samt ingick i beslutet att både procenten och skiftet oavgjort skulle gå till Finlandsinsamlingen.

Avdelningen 35 möte i Njurunda Folkets Hus den 9 mars 1941. Ur protokollet: Direktör Göransson meddelar bl.a. att det skall byggas en tvättstuga på Svartvik, en tidsenlig sådan.


Avdelning 35 hade den 7/9 1941 (dagen före nazisternas belägring av Leningrad som varade till januari 1944), möte på Njurunda Folkets Hus.
Ur protokollet:
V Andersson föredrog ett uttalande mot krigsaktivisterna som hade följande lydelse: Avd 35 Svartvik av SPIAFB beslutade vid sitt möte med oro åser  vi hurusom krigsaktivisternas propaganda för Sveriegs deltagande i kriget på Tysklands sida tilltar i styrka. Denna propaganda riktar sig mot svenska intressen, i det att den syftar till att undergräva vår andliga motståndskraft samtidigt som man med sin propaganda vill göra gällande att Sverige förr eller senare måste underordna sig det tyska livsrummet. Bland det överväldiga flertalet av svenska folket råder inget tvivel om hur den svenska neutraliteten bäst motsvarar vårt lands intressen. Vidare har det åstadkommit djup bestörtning och oro bland vårt folk att en svensk officer i samarbete med tyska legationen och kända nasiledrae bedriver värvning till den tyska regeringens stormtrupper en värvning som om den får fortsätta kan medföra de allvarligaste faror för vårt land. Därför är det som vi riktar uppmaningen till regeringen att icke se mellan fingrarna med dennalandskadliga samtidigt som vi uttalar den förhoppningen att det inte må göras några fler eftetrgifter varken för yttre eller inre påtryckningar. Vidare instämmer avdelningen i bojkotten mot Aftonbladet och liknande tidnignars skadliga verksamhet. Avdelningen beslutade att detta uttalande skulle insändas till Nya Samhället.

Bättre sent än aldrig.
Till avdelning 35 från Stig
för rättrådighet och mod
(något man [jag]
saknar idag)


Avdelning 35  hade gemensamt med Njurunda Arbetarkommun den 10 januari 1942 möte i Njurunda Folkets Hus. Ur protokollet: mötet slutade med att 30 norska flyktingar  på skogskurs i Galtström och Attmar inbjudes
till middag på Svartviks restaurang.

28 maj 2013

Vykort, de flesta oskrivna, som jag hittat i mina pärmar och vykort som för de flesta svartvikare inte är något nytt. Jag skall slänga dem, men vill bevara dem digitalt.





 
Min bror Bert jonglerar på
Wembley (Svartviksplan)


Det viktigaste diskussionsämnet i mitt barndomshem var idrott, och då främst fotboll, skidor och fri idrott.

Födda 1929 (på skolresa?)

Jag känner igen praktiskt taget alla men kan just nu
bara identifiera några: den andre från vänster Arne Westlund ("Lången"), tredje från v. Lennart Glantz (lär mig aldrig stavningen av efternamnet; gissaratt detta är rätt), fjärde från v. Gunnar Nording och åttonde från v. min bror Bert.
Tjejen längst till höger kom jag i håg som alltid glad och trevlig när hon var hos oss för att köpa ägg (vi hade höns). Hon var nog min mammas favoritkund. Tredje från v. i bakre raden kan inte vara någon annan än Birgit Svensson. Varför hittar jag inte Ira Landell?
Fördelningen golfbyxor-långbyxor hos pojkarna ser ut att ha varit ganska jämn.Dominerande huvudbonad hos pojkarna var kepsen (som helst skulle sitta lite på sned).Långbyxor, för att inte tala om golfbyxor hos flickorna var inte att tänka på.

26 maj 2013

Hemmanet idag

 
Idag den 25 maj 2013 på morgonen har jag varit på Hemmanet och fotograferat bl.a. f.d. kändisars hus. För att komma till Hemmanet cyklade jag den sista biten mellan Stockvik och Hemmanet på den nya E4-streckningen och det är den vägen man ser på bilderna som är tagna  i närheten av Sjöbergs. Fototekniskt är mycket att säga, men perfekta bilder att skryta över har inte varit viktigt . Kanske jag återkommer med bättre bilder när  motorvägen är färdigbyggd
 
 

 Från Sjöbergs och norrut


 Den röda byggnaden som skymtas är Sjöbergs garage

 


 Balkar som ligger och väntar på montage för en bro för djur och friluftsfolket över E4 just vid Sjöbergs

 "Grusgropen" vid Sjöbergs

 Vattenstationen finns kvar






 Sjöbergs "kåk", nu med treglasfönster

 Stig Sjöberg innan han märkte att jag kom. Här vid ladugården. Jag hade tur att Stig var hemma och fick prata med honom. Stig är fortfarande trots hög ålder aktiv med vedhuggning mm. Har jobbat hela sitt liv nästan "dygnet runt" och denna aktivitet kanske förklarar hans fortfarande goda form. Dessutom varit klok att aldrig rökt. När jag frågade Stig vad hans pappa Herbert skulle ha sagt om han såg förödelsen i området sa Stig att pappa nog skulle ha grinat (gråtit). Det skulle nog hans mamma också. 

 Sjöbergs ladugård. Mycket mjölk har jag druckit från kor som har stått här.

 Utsikt mot Nolbykullen från Sjöbergs

 Här hade man, när Stig var borta. tippat grus över hans rabarberodling




 Utsikten mot Nolbykullen från Sjöbergs

 Till höger ett asfaltverk



 Asfaltverket
















 "Skåningens" hus. Till vänster skymtar nya E4


 Här bodde John Englund

 Selins

 Selins ladugård

 Selins

 Jensens

 Här bodde Linnea Bångfeldt

  Här bodde Hessels (och här huserade mitt livs första frisör: snickaren farbror Johan (Larsson)

Kyrkogården (Hemmanet):

  Kv  H1 Gplats 003: "Kyrkoväktaren N. J. Östlund 25/1 1838 30/11 1911 Hustrun Inga Brita 2/3 1837 28/4 1912"
(min farfars far)



 "Pastor Ernst Lundholm 28 januari 1829 5 april 1905 Hulda Lundholm 18 februari 1841 5 februari 1905 Joh. Uppenb. 7-17 Ellen Maria Lundholm 20 (?)/11 1865 ?/? 1929"



Kv HIII Gplats 030: "Arne Mörch 1892 1987 Hustrun Dagmar f. Barth 1891 1991"
 
 

 Barth

 "Faktor A Hermansson familjegrav"

 Kv HI Gplats 007: "Folke Hessel 5/5 1919 24/10 1940 Omkom vid Armasjärvi på vakt för fosterlandet hembygdsvänner reste vården familjegrav"
 
 

 "Faktor Axel Norbergs familjegrav"
 
 
 

 Kv HII Gplats023-024:  "E.J. Bångfeldt familjegrav R.E. Bångfeldt 6/1 1878 18/9 1956 1916 Henny K. Bångfeldt 29/4 1885 13/12 1954"
 
 

 "C R (?) Ömans familjegrav"



 Fotbollsplanen, nu med fin gräsmatta

 Här bodde bl.a. Smedman


 Här bodde Gäfvert:


 Aspvägen

 Klubbstugan

 Detta hus såg Åke Hermansson till att uppföras.

 Den röda "kåken": här bodde min bror Kurts klasskamrat Eibert som var så bra på att teckna och teknisk över huvud taget.

 Pråmsläpen, inte populära av  omgivningen när de uppfördes, och fick då med detsamma det inte alltför smickrande namnet.

  Kurt Edebrandt lät uppföra detta hus

 Knut Hägglund

 Kronman

 Konsum

 Bellas

 Runes




 Förmansbostäderna skall finnas bland lövverken

 Under andra världskriget var precis här ett utsiktstorn (invid det gula huset i början av Serpentinvägen) som vi barn tyckte var så spännande att klättra upp på.

 se ovan



 Skylt vid viadukten som säger att i dag den 25 maj 2013spelar Svartvisk IF sin 1000e match i division 4