.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

12 sep. 2010

Gamle Svartvikaren Gunnar Ström har avlidit


Från lokaltidningen:

"Gunnar Ström, Njurunda har stilla avlidit vid en ålder av 98 år. Hans närmaste är sonen Claes med familj. Gunnar Ström föddes i Hemmanet, Svartvik 1912. Han var en man rik på berättelser om gamla tider. Som när hans farmor Maria gick fram och åter till Hemmanet från Värmland med tre små barn, för att söka reda på maken som inte hörts av. Gunnar berättar även om när han som barn varje midsommar fick dela en sockerdricka på två personer. Elle rom när han första gången träffade sin blivande fru Margith från Gnarp, då hon var på besök i hemmanet hos sina föräldrars hembiträde och han var i färd med att tvätta sin familjs gris. Efter att ha arbetat som skogsarbetare började Gunnar i timmerrullningen på ön Sandslån utanför Svartviks fabrik.Där handlade arbetssysslorna med åren slutligen i att han lärdes upp till reparatör för blekeriet. Gunnar och margith gifte sig på midsommarafton 1942 samtidigt som margiths systrar Anna-Lisa och Karin. Trippelbröloppet ägde rum i Gnarps kyrka. 1944 föddes jag sonen Claes, och 1954 flyttade familjen till villan i Skottsund. Gunnar byggde huset själv med hjälp av murare, släktingar och byns pojkar som mot att bära tegelsten till muraren fick lön i sockerdricka. På grund av husbygget tog Gunnar ledigt från fabriken i fem månader, på villkor att finnas tillgänglig via jour dygnet runt. Därav fick han namnet "Natt och dag" av sina arbetskamrater. Efter pensionen ägnade sig Gunnar åt att hjälpa till med mitt hus i Göteborg samt att sköta sitt eget. Han övergick då mer eller mindre till vedeldning trots att han var en av de första att instalera oljeeldning. Då Gunnar alltid vart intresserad av ekonomisk uppvärmning till sitt hus, lät han vid 94 års ålder installera bergvärme.

Vid 96 års ålder tyckte Gunnar att det var säkrast att sluta köra bil, innan något missöde skulle inträffa. Bilen användes endast till de dagliga besöken hos frun Margith på Skottsundsbackens äldreboende och matinköp i Kvissleby de sista åren. Gunnar saknas och sörjs av mig och min familj." /Claes Ström


Här bodde Gunnar under sin tid på Hemmanet: på norra sidan av Kyrkvägen vid korsningen till Syrenvägen (ungefär mitt emot Selins).

Anm.: Själv minns jag som barn på Hemmanet Gunnar som en person som aldrig störde någon.
Däremot minns jag inte Claes som skrivit minnesorden enligt ovan.