.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

22 sep. 2010

Året är 1927

-------------------------------------------------------
På Svartviksfabriken regerar platschefen H.A. Carric och pappsalsbyggnaden förlängs med 12 meter.
Men på andra sidan Ljungan brinner det på tvillingfabriken  Essvik. Året före hade det brunnit i den andra fabriken på andra sidan, Nyhamn.
Hela Ostkustbanan invigs; sträckan Härnösand-Sundsvall-Svartvik-Njurunda hade öppnats ett par år tidigare.
Den 15 maj håller fackföreningen (Avd. 35) på fabriken möte och beslutar att ta upp bidrag på en lista överde i Amerika fängslade italienarna. Alltså anarkisterna Sacco och Vanzetti som USA, påverkad av politiska fördomar, lät avrätta den 23 augusti. Världen betraktade avrättningen som politiska mord, och på Svartviksfabriken var alla arbetare heligt förbannade.
Logen nr 172, Livräddningsbojen på Svartvik hade nära 300 medlemmar och verksamheten var livlig och inte minst nödvändig när så relativt många, med hjälp av spriten, drömde sig bort från allt elände.
Paragraf  9 i ett protokoll från ett möte den 17 mars med den Socialdemokratiska ungdomsklubben på Svartvik ((SDUK): " Vilka åtgärder bör vidtagas åt slagsmålen vid danstillställningar? En lång och ingående diskussion blev det av detta. Klubben beslutade att om en klubbmedlem anmälts ska klubben upptaga densamma till prövning och undersökning".
I lokalen Idyllen på Hemmanet den 15 november talar journalisten, som senare blev chefredaktör för Nya Samhället, Amseln Gillström inför medlemmar i den socialdemokratiska ungdomsklubben (SDUK); ämnet är "Den röda och vita terrorn".
Och i Stockholm ser Olof Palme dagens ljus för första gången.

Klicka ett par gånger på klasslistorna för god läsbarhet:


Bara  kändisar.T.ex. Tage Eriksson, taxigube, Gösta Hedqvist vaktmästare på skolan, Sven Stolt ett liv med politiken, Sven Eriksson så småningom Sven Edebrandt, Brage Forslund målare, Knut Hägglund målare, Ejda Bångfeldt så småningom Ejda Lindqvist, Alvar Bäcklund pappsalare, Klas Eriksson debattör.