.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

9 juni 2011

En cykeltur till Hemmanet och Svartvik (två platser som vi vant oss vid att skilja på)

-----------------------------------------------------------
Fotograf  jag utan några som helst ambitioner att göra fototekniska mästerverk 
(jag ber om ursäkt för detta).
Tid: idag den 9 juni 2011, på morgonen.


Fiskdammen mellan Nolby och Hemmanet, Svartvik är sig lik. Fotograferad idag. Längst bort - norra änden - låg vi,  på magen på en gammal träbro och tittade på småfiskarna. Minnesbilder av lyckan som tacksamt nog aldrig går ur. 


Husbilar uppställda på Svartviksområdet idag. Hoppas att "Svartviksdagarna" tar betalt och får en slant för verksamheten.



"Sjöbergs" längst upp på Hemmanet (Svartvik) är sig likt...vid första anblicken. Här fotograferad idag.
Men runt omkring alldeles intill pågår stor avverkning och andra aktiviteter för E4-ans nya sträckning.
Innan jag kom franm hit passerade jag en annan för de äkta Svartvikarna välkänd fastighet: Selins, och tänkte titta in för att hälsa på Melker. Men ingen kom för att öppna så jag fortsatte till "Sjöbergs". Där omtalade Karl-Eriks (Sjöberg) son Magnus att Melker avled i söndags och landskapet blev ännu tristare än vad enbart avverkningarna för E4-an skapade.
Karl-Erik själv var i fullt arbete med stenkrossning, medan brorsan Stig var bortrest men enligt Magnus (har glömt namnet) så är även Stig (född 1932) i full gång på dagarna med "skogsarbeten".


Här sitter arbetsmyran Karl-Erik (Sjöberg) och hackar sten. Fotograferad idag.


Utsikt från Sjöbergs bostadshus. En bit av ladugården syns (där det fanns kor vars mjölk jag är uppvuxen på, och som jag själv som liten pojke fick hämta några gånger i mjölkkrukan). Strax till vänster om ladugården syns en "öppning" som skall ge plats för E4-an. Längst bort Nolbykullen.



Till vänster skymtar Sjöbergs röda garage som ligger alldeles intill bostadshuset. Vid skogsranden har avverkning skett och ett stråk bildats där E4-an skall gå. Grävskopan och lastbilen tillhör Sjöbergs
som är i full gång med "grustillverkning" under ledning av Magnus, sonson till för många år sedan avlidne arbetsmyran Herbert Sjöberg.
-----------------------------------------------------------------------------
En skön cykeltur, en vädermässigt och årstidsmässigt underbar morgon, en vemodig syn (E4-an skär sönder barndomsskogen),  sorg över genompräktige Melkers bortgång och fuktiga ögon efter beskedet.
--------------------------------------------------------------------------
En annan värld:
Nu återstår bara drömmen om barndomens sorgfria tillvaro i sagolandskapet och den eviga tacksamheten till de som man omgavs av, inte bara tacksamhet till ens egen familj.