Svartvik är en f.d. sågverks- och massaindustriort belägen 10 km söder om Sundsvall efter gamla E4.
.
30 sep. 2009
Tips för sjöfartsintresserade Göteborgsturister
19 sep. 2009
Badhuset
Kyrkogården
Kvissleby
Kvissleby
Kvissleby
Kvissleby
18 sep. 2009
Kvissleby
Frälsningsarmen
12 sep. 2009
Linbanan
6 sep. 2009
Kyrkogården på Grindbacksmon
"Texas" i Francofängelse
Svartviks fotbollslag
Gösta, 96 år berättar klart och tydligt
1854 rätt?
5 sep. 2009
En härlig match på Svartviksplan
Gösta Söderberg om Söders Gösta Texas från Svartvik
Prästgården på Hemmanet
Svartviks skola, första klass, ht 1891
Svartviks folkskola, tredje klassen, vt 1891
Det är ordning och reda och vacker skrivstil när det handlar om praktiskt taget alla klasslistor som finns bevarade på Medelpadsarkivet (där servicen är utmärkt). Bilden (klicka på den för bättre läsbarhet): ett exempel på den vackra skrivstilen gällande Svartviks skola, tredje klassen, vårterminen 1891, f.ö. samma år som hotell Knaust invigdes. För en del av oss, åtminstone för mig personligen kända namn som t.ex. Johan Bäcklund (= "legend"), Edvin Gagner, Elis Holmström, Andreas Modin, Karl Sjöberg och min farfars syster Elvira. Aktuellt år, 1891, skänkte James Fredrik Dickson ett pris, Dicksonpokalen, som under några år kom att bli ett av det mest prestigefyllda idrottspriserna i Sverige. Pokalen gäller för löpning på en engelsk mil och för att en erövra den för alltid måste klubben vinna den tre gånger.
Dicksonpokalen. Om intresserad se http://www.dngalan.com/main/lang-sv/historik/dicksonpokalen och googla ev. för mer.
3 sep. 2009
Svartviks skola 1:a klass 1920-21
Bad-Johanna
2 sep. 2009
Bo Hjärne
Bo Hjärne var ju nestorn bland befälhavarna på James Dickson & Co:s alla fartyg. Räknar man bara de Svartviksbyggda fartygen var han även nestorn bland befälhavarna på dem. Jag har gjort en förenklad stamtavla (klicka på den) med han i centrum. Rätta mig om jag har fel.
Den äldste med säkerhet kände stamfadern till den adliga ätten Hjärne är Erlandus Jonae som vid inskrivningen vid universitetet i Uppsala kallad Erlandus Jonae Vermlandus.
Namnet Hjärne skrevs under 1600-talet Hiärne. Mer om Bo H. och några av hans närmaste släktingar kommer endera här i bloggen eller i skriftlig form. Men det dröjer då min "Hjärnetid" nu är helt upptagen med studier av professorn i historia, Svenska Akademieledamoten (stol nr 10 efterträdande Carl Snoilsky och själv efterträdd av självaste Fredrik Böök) mm, Bo Hjärnes brorson Harald H. En synnerligen intressant person som stjäl all "Hjärnetid". Googla "Harald Hjärne" och du förstår vad jag menar.