.

.
Ovan Svartviks sulfitfabrik - nu borta .

30 sep. 2009

Tips för sjöfartsintresserade Göteborgsturister

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tips för de som besöker Göteborg , och då särskilt sjöfartsintresserade. Ett vandrarhem på Stigbergsliden (treans spårvagn från järnvägsstation) som tidigare varit sjömanshus och som t.ex. för många anställda på Svartviksbyggda fartyg fungerat som en slags social inrättning och från början av 1900-talet som sjömansförmedling. Av allt attdöma drevs även navigationsundervisning i lokalerna fram till 1841. Vandrahemmet bjuder ingen lyx, men det är ju relativt billigt att logera där, och har fördelen att ligga intill spårvagnshållplats. Parkeringsplats för gäster alldeles intill finns också. Har man tur får man rum mot innergården, har man lite otur får man rum mot spårvagnslinjen. Två spårvagnshållplatser framåt och man är på Järntorget, några till och man är på Avenyn. Men alltså bäst av allt: ett f.d. sjömanshus i sjöfartens huvudstad i Sverige som kan sägas ha Svartviksanknytning. Dessutom, några meter på andra sidan gatan ligger Sjöfartsmuseet.

19 sep. 2009

Badhuset

Till höger området där vi hade en imponerande massafabrik. Till vänster f.d. badhuset som tydligen fortfarande associerar till vatten. Av badhuset dit vi kunde gå och duscha, har blivit en båtaffär E4 skymtar. Fotograferat den 18 september 2009 omkr. kl 17:30. Inlägg främst med tanke på Svartvikare i förskingringen.

Kyrkogården

En skymt av Svartviks kyrkogård. Fotograferad den 18 september 2009 omkr. kl. 17:30 från den andra sidan av E4:an. Inlägg främst med tanke på Svartvikare som befinner sig långt borta sedan länge.

Kvissleby

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Affärsgatan fotograferad från andra hållet ("Grundströms" affär längst bort till vänster) jämfört med bilden i föregående inlägg. Fotograferad den 18 september omkr. kl. 17:30. Det är ju fredag-EM så det är rusch i "Kvissle" som vi märker. Till höger skymtar f.d. postkontorets byggnad, där man nu säljer alkohol. I fondens mitt skymtar brandstationen. Bild främst med tanke på Svartvikare i förskingringen. Kvalitén må ursäktas.

Kvissleby

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Huvudgatan där affärerna finns (har det fyndiga namnet "Affärsgatan") i Svartviks centralort Kvissleby. Fotograferad den 18 september 2009 omkr. kl. 17:30.
I förgrunden till höger essvikaren Grundströms sons stora livsmedelaffär (nu ICA).
Detta inlägg främst med tanke på Svartvikare i förskingringen (bl.a. i andra världsdelar vet jag).

Kvissleby

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- I Svartviks centralort Kvisleby hedrar man med detta föredömligt de lojala flottningsarbetarna från förr. Själv har jag också som väldigt ung pojke sommarjobbat som "flottare" i Kvissleby med riktiga (och vänliga) flottare som läromästare/övervakare. En härlig erfarenhet. Det var faktiskt med stor lust man cyklade till Ljungan med ryggsäcken full av ostmackor och en termos med choklad. Detta inlägg mest med tanke på Svartvikare i förskingringen.

Kvissleby

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ögonblicksbild från Svartviks centralort Kvissleby
den 18 september 2009 kl. 17:29:05.
Fastigheten inrymmer nu bl.a. spelbutik, ekiperingsaffär
och en av Nordeas bankfilialer.
Tar man av till höger komme rman snart till Harabergsbron.
Detta inlägg mest med tanke på Svartvikare i förskingringen.

18 sep. 2009

Kvissleby

Där restaurang Momangen tidigare låg köper man nu bär. På andra sidan containern ligger Svartviks kyrkogård.
Fotograferat idag den 18 september
Detta inlägg främst med tanke på Svartvikare i förskingringen.

Frälsningsarmen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Frälsningsarmens lokal på Svartvik (Grindbacken) fotograferad idag den 18 september 2009 kl. 17:30. Nu ruckel.
Det är svagt att lämna den så här.
Vem har ansvaret?
Ordförklaring: 'svagt' här 'ynkligt'.

12 sep. 2009

Linbanan

Linbanearbetare (kanske inte alla) på Svartviksfabriken omkring 1930.
Längst ner i bild skymtar en linbanekorg.
Vika är de (klicka på bilden) ? Adress i kolumnen till vänster.

6 sep. 2009

Kyrkogården på Grindbacksmon

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Svartviks kyrkogård i Kvissleby (Grindbacksmon), där Harabergsvägens västliga änd möter E4, inrättades strejkåret 1879. Den var avsedd för arbetarna på Svartviks industrier och invigdes 1883. År 1924 erbjuder kommunen Njurunda församling att utnyttja kyrkogården då begravningsplatsen vid Njurunda kyrka var fullbelagd. År 1958 lade man om kyrkogården efter stadsträdgårdsmästaren Sten Anderssons ritningar. SCA betalade. Biskop Josefson som var i församlingen för att återinviga Njurunda kyrka, passade även på att inviga Svartviks "nya" kyrkogård. Samtidigt skänkte SCA kyrkogården till Njurunda församling.

"Texas" i Francofängelse

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mer om Hälsingefödda men på Svartvik uppvuxne "Texas" (se tidigare inlägg). "Texas" deltog alltså i det spanska inbördeskriget liksom relativt många andra svenskar som ville kämpa mot Franco. "Texas" tog värvning i Internationella brigaden och så börjar striderna. "Texas" berättade inte gärna om kriget. Men en gång hände det. Det var när Lasse i parken ville bjuda honom på en superb fisksoppa. "Fisksoppa ?!, Nej fy fan!" sade "Texas" till den förbluffade Lasse. Och så började "Texas" berätta: Kriget var slut och "Texas" fanns bland förlorarna. Han greps och spärrades tillsammans med olyckskamraterna in i ett munkkloster. Den enda mat Franco bjöds på var fisksoppa. Rutten fisksoppa. Nu gällde det att överleva. "Texas" höll för näsan och kastade in soppan i munnen. Ibland lyckades han behålla den, ibland kom den upp lika fort igen. Dag ut och dag in. Till slut stod fångarna inte ut. De lyckades rymma en natt, och sprang i panik över fälten medan kulorna visslade runt öronen. Nattetid förflyttade de sig tvärs över hela Spanien ut mot Atlantkusten, levde på stulna höns och slickade i sig daggen från gräset innan solen gått upp. "Texas" tog sig ombord på ett fartyg och fick värvning på nytt. Han var räddad från ett helvete till ett annat. Visste grabbarna i busskön vid Hornshull detta? Nej. "Texas" hade inte berättat. Allt som några av dem egentligen visste var att han jobbat som cowboy i Sydamerika. Och det var ju sant förstås. Men vad var det mot den tid han var haciendavakt i samma världsdel? Och detta hade intye"Texas" berättat om. Hur han vaktade hjordarna mot tjuvar och levde uder vidriga förhållanden utan att egentligen veta hur i fridens dar han hamnat i det ena helvetet efter det andra. Förmodligen var det hans märkliga civilkurage och oegennyttiga knog för alla andra människor. Tänk på det Sankte Per, när "Texas" knackar på porten. Ur "Söder-Svepet", Söders (Stockholm) egen tidning.

Svartviks fotbollslag

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svartviks fotbollslag fotograferad på Hemmanets fotbollsplan i mitten av 30-talet. Bilden ej publicerad tidigare; ägare Gösta Söderberg.
I laget finns bl.a. legenderna Verner Matsson (stående, tredje från vänster, Lång-Axel (gissa vem. Eg. Essvikare? Hemska tanke), Gösta själv (knästående andra från vänster) och Ragnar Hallberg (målvakt).

Gösta, 96 år berättar klart och tydligt

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Gösta Söderberg, som jag skriver om lite längre ner i bloggen, var den som fick fart på Svartviks Idrottsförening. Han genomförde till skillnad mot föregångare de goda idéerna man hade. Han kan även sägastå bakom Svartvikstjejen Ejna Erikssons svenska mästerskap i bordtennis. Ejna bodde intill Gösta och och Gösta tillsammans med främst Georg Westerberg såg till att det i hyvleriet snickrades ihop ett bordtennisbord till Eina. detta påminde Eina Gösta om härom veckan när hon hälsade på Gösta innan hon återvände hem till USA. Gösta var också "chef" över de klassiska Juniskärsfesterna (vem glömmer Delta Rythmen Boys och Edward Person?) som Svartviksoch Essviks idrottsförenignar ordnade. Gösta berättar att han i smyg strax före första insläppet höjde entrebiljettpriset från 75 öre till en krona varvid en av Essviks stora tog fram smockan (den lilla av de två). Men ändrade sig säkert därefter då höjningen innebar ett förnämligt extra bidrag till föreningarna. Gösta började för 21 öre/timmen jobba som buntare på lådfabriken på hyvleriets andra våning. Han buntade ihop lådornas lock och botten innan de fraktades iväg med fartyg. Det var rätt hårt jobb, och buntsträngarna tror Gösta ligger bakom en skada han fortfarande har i ena låret. Så småningom avancerade Gösta till tjänsteman. Göstas lärare på Svartviks skola var resp. Alma Andersson, Osvald Johanesson och Erik Pettersson. Möjlighet att träffa Gösta. Om allt går som beräknat återfinns Gösta i morgon fredag i just hyvleriet på Svartvik igen. Gösta vill i alla fall se pjäsen "Den siste mohikan", Jan Boholms pjäs om disponent Barths sista år på Svartvik som visas i lokalen vars historia Gösta så väl känner till.

1854 rätt?

I min bok/skrift med det fyndiga (ja-ja) namnet "Lite om mycket" står det att Svartviks förste egen predikant - det var Per Magnus Klockhoff född 1815 i Nordmaling- tillträder 1854. I Hans Björklunds förnämliga "Njurunda kyrka och församling" tyckte jag (jag har inte boken tillgänglig nu) att det står att Svartvik fick egen präst 1853. Detta bör inte vara motsägande uppgifter? Anm.: Svartvik blev som kapellförsamling utbruten ur Njurunda år 1854. Rätta mig om jag har fel (jag vet att kunniga och/eller vetgiriga personer läser bloggen).

5 sep. 2009

En härlig match på Svartviksplan

Gunnar Thunström, Svartvikare av rang, berättar om en fotbollsmatch för decennier sedan. Ett herrlag mötte ett damlag på Svartviks plan. Domare var Gusten Lindström, Grindbackens ende rättskipare. Välgörenhetsmatchen förflöt lugnt och sansat, inga ojustheter och inga fula ord. Det var verkligen en härlig match att spela och inte minst att skåda. Men plötsligt blåste Gusten i sin pipa så kraftigt som han aldrig gjort förr; det hördes nog ända ner till kyrkan och Grindbacken. "STRAFF!" ropade Gusten sedan. Det märkliga var att ingen på eller vid sidan av plan förstod varför det blev straff. Allt var ju så städat och lugnt. Det var ingen hands , och ingen ojusthet. Senare kom det emellertid fram varför Gusten blåste straff. Herrlagets målvakt Ragnar hade när damlagets anstormande forward Fanny kommit in i målområdet med bollen i högsta hugg, ignorerat bollen och omfamnat vackra Fanny en lång stund ända tills Gustens pipa hördes. Gusten, den ende som tillsammans med Ragnar hade ögonen med sig, hade återigen följt regelboken och skapat rättvisa.

Gösta Söderberg om Söders Gösta Texas från Svartvik

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
I programmet för Svartviksdagarna 1994 porträtterades Ragge Sunnqvist som världens mest kände Svartviksbo. Dock, troligen var ”Texas” Gösta Näslund, Stockholms mest kände Svartviksbo. Ett TV-program om och med honom före hans död, stora dödsrunor och artiklar om begravningen i bl.a DN och Expressen, en minnesutställning på söder, vittnar om vilken kändis Gösta Näslund var. Han deltog som frivillig i tre stora krig, men det var som frivillig, oavlönad socialarbetare på Söder i Stockholm han blev mest känd. Vid nedfarten till Svartviks sågverk bodde Hilma och Oskar Näslund (återfinns i en av bloggens klasslistor) med sönerna Gösta och Lage. Oskar och pojkarna var sågverksarbetare och arbetslösa vintertid. Vid 16 års ålder (1926) lämnade Gösta Svartvik och fick smeknamnet ”Texas”. Gösta Söderberg berättar att när han var nygift så kom Gösta Näslund på besök. Han var rastlös berättar Söderberg, och kunde inte sitta stilla. Han hade då deltagit i det spanska inbördeskriget, mot Franco. Senare deltog han i det finska vinterkriget och fortsättningskriget mot ryssen. Före kriget i Spanien hade Gösta ”Texas” Näslund inlett sin karriär på Söder. Efter krigen i Finland återupptog ”Texas” sitt engagemang på Söder, och det blev så intill hans död 1992. En gång, berättar Söderberg, hade ”Texas” föräldrar sökt upp honom i Stockholm, och klädde upp honom från topp till tå. Dagen efter frågade Oskar ”var har du den nya kostymen?”. ”Den fick Svenne, han hade ju så dåliga kläder. Dödsrunan i DN löd bl.a. ”Han ville alla så väl”. Han höll ordning på A-lagarna vid systemet, sandade trottoarerna, klippte häckar, hjälpte gamla över gatan och handlade åt dem, och alltid hade han ett vänligt ord. Hans sociala insats var underbar säger Söderberg. - I slutet av 20-talet var jag arbetskamrat med Göstas yngre bror Lage fortsätter Söderberg. Enligt uppgift emigrerade han till USA och omkom 1941 när Japan anföll Pearl Harbor.
Bilden: Urklipp från Dagens Nyheter av den 30 maj 2004 (klicka på den).
------------ Stort tack Gösta Söderberg!-------------

Prästgården på Hemmanet

----------------------------------------------------------------------------------------------------- Alla har väl inte läst och många ens har vetskap om Hans Björklunds informativa bok ”Njurunda kyrka och församling”, utgiven i Sundsvall 2008. Därför citeras en liten del av boken här. ”1947 hittades en plats (vid nuvarande Serpentinvägen) för prästgården på Hemmanet. Församlingen köpte området av Manfred Magnusson och hans hustru Iris samt dödsboet efter Emilia Regina Magnusson. Pris 8322:-kr. Njurunda kyrkofullmäktige antog 1951 arkitekt Arne Muhrs förslag till prästgård för komministern i Svartvik. Kontrakt upprättades året efter med byggnadsfirman Anders Diös; byggkostnad beräkand till 140.000:- kr.'Prästgården var inflyttningsklar hösten 1952. I prästgården kom följande komministrar att bo: Erik Hellsvik 1952-1956; Göran Granberg 1957-1963; Ingrid Persson 1963-1974; Ulla Björkqvist 1974-1982; Lars Johansson 1983-1984 och Sten Jernkrook 1985-1992. Den 13 juni 1996 säljs prästgården och får en ny privat ägare.

Svartviks skola, första klass, ht 1891

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svartviks folkskola, första klass, höstterminen 1891 (31/8-19/12).
Elever: Ester Andersson, Viktoria Andersson,Adina Bengtsson, Beda Brander, Nikolina Engström, Henriette Eriksson,Anette Gerdin, Henny Hillström, Adina hammarlund, Selma Holmberg, Elvira Högström, Ester Järnberg, Nanny Johansson, Ester Lundvall, Hilma Långgård, Helga Moberg, Tekla Nilsson, Hanna Näs, Elina Person, Elvira Röhs, Alma Svedin, Narime Tolf, Ester Vesterlund, Emma Nilsson, Alfred Andersson, Ersnt Andersson, Petrus Bäckström, Teodor Erikson, Arvid Gustafsson, Oskar jensen, John Johanson, Hennin g Larsén, Alexandre Lindfors, Johan Lundberg, Karl Nilsson, Albert Nordlund, Karl Nordlund, Albin Nordqvist, Adolf Näslund, Anshelm Olson, Siltus Olson, Joel Olson, Hjalmar Petterson, Thure Petterson, Adolf Sandström, David Strandberg, Hjalmar Strandberg, Henning Vennerström och Elfride Vestman.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1891:Sjukkassereform införs. Skolbad införs i Stockholm, första gången i Sverige. Hazelius öppnar sitt friluftsmuseum Skansen. Den första automobilen kommer till Sverige. E.G. Boström (bilden) blir statsminister.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svartviks folkskola, tredje klassen, vt 1891

------------------------------------------------------------------------------------------------

Det är ordning och reda och vacker skrivstil när det handlar om praktiskt taget alla klasslistor som finns bevarade på Medelpadsarkivet (där servicen är utmärkt). Bilden (klicka på den för bättre läsbarhet): ett exempel på den vackra skrivstilen gällande Svartviks skola, tredje klassen, vårterminen 1891, f.ö. samma år som hotell Knaust invigdes. För en del av oss, åtminstone för mig personligen kända namn som t.ex. Johan Bäcklund (= "legend"), Edvin Gagner, Elis Holmström, Andreas Modin, Karl Sjöberg och min farfars syster Elvira. Aktuellt år, 1891, skänkte James Fredrik Dickson ett pris, Dicksonpokalen, som under några år kom att bli ett av det mest prestigefyllda idrottspriserna i Sverige. Pokalen gäller för löpning på en engelsk mil och för att en erövra den för alltid måste klubben vinna den tre gånger.

Dicksonpokalen. Om intresserad se http://www.dngalan.com/main/lang-sv/historik/dicksonpokalen och googla ev. för mer.

3 sep. 2009

Svartviks skola 1:a klass 1920-21

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Förra inlägger handlade om Gösta Söderberg. Här Göstas klasskamrater i första klassen (skolbyggnaden var bara ett par år gammal). Svartviks skola, 1920-21, första klass, HT 1/9-15/12 och VT 16/1-28/5. Lärarinna: Alma Andersson Från 2/9-4/9 = lov; 25/9 = lov enl. regl.; 1/10 = lärarmöte; 12/10, 13/11 = skurlov; 8/2 = lov enl. regl.; 12/2 skurlov; 1/3 = lärarmöte; 18/3 = skurlov; 19/3 = M.-B:dag ; 24/3-30/3 påsklov. Elever (alla födda 1913 om inte något annat uppges; och alla boende på Svartvik): Hard Baltsar Lundberg född den 9/10; målsman Åtta Emelia L - Karl-Erik Lundkvist 8/3; Johan Alfred L. - Karl Isidor Nordin 5/8; Johan Isidor N. - Nils Egon Nordström 5/9; Nordström. - Edvin Harry Sjödin 21/6; J.E. Sjödin. - Karl Jonas Olov Strandberg 2/2; Jonas S. - Nils Sture Svensson 3/10; G.F. Svensson. - > Gösta Reinhold Söderberg 20/7; P.R. Söderberg. - Sven Gösta Uppling 31/5; Midian U. - Malte Lennart Vennerström 5/11; E. Vennerström. - Bo Lage Vestberg 14/3; Anders V. - Ivan Alfon Vilhelmsson 11/5; V.A. Vilhelmsson. - Erik Gösta Lundblad 27/1; Joel L. - Johan Alfon Österholm 17/8; Aug. Österholm. - Erik Björk 12/6; ? - Olov Axel Berglund 25/1 1912; Olov Petter B. - Vilma Kristina Nilsson 7/2; G.S. Nilsson. - Anna Maria Nyberg 10/8; Frans T. Nyberg. - Sonja Annie Olsson 2/2; Axel O. - Emmy Lovisa Olsson 27/3; J.L. Olsson. -Rut Borghild Olsson 10/12; Otto O. - Alice Erika Persson 26/8; J.A. Persson. - Svea Klarry Forsberg 29/1 1911; Johan Vanberg. - Anna Kristina Sandberg 29/4; K.E.G. Sandberg. - Ejvor Maria Sandström 7/12; K.V. Sandström

Bad-Johanna

-----------------------------------------------------------------
Jag fick förmånen att prata med Svartviksfödde Gösta Söderberg i
går. Känd 1900-tals-Svartvikare och bl.a. några år ordförande i idrottsföreningen. Gösta som fyllde 96 (nittiosex) år för någon månad sedan har mycket att berätta. Minnet oc där minnet sitter är i perfekt form.
Gösta föddes i norra flygeln till Herrgården. Göstas mormor skötte badet i det s.k. badhustornet (längst ner i vattentornet); och kallades Bad-Johanna. Det var gratis att bada där enligt Gösta vad Gösta minns.
Lovisa (bilden), en syster till Göstas pappa, arbetade några år som hushållerska i Stockholm åt det socialdemokratiska partiets förste kongressvalde partiordförande Hjalmar Branting och hans hustru Anna.
Jag återkommer i en eller annan form till vad Gösta berättade; och till annat också.

2 sep. 2009

Bo Hjärne

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bo Hjärne var ju nestorn bland befälhavarna på James Dickson & Co:s alla fartyg. Räknar man bara de Svartviksbyggda fartygen var han även nestorn bland befälhavarna på dem. Jag har gjort en förenklad stamtavla (klicka på den) med han i centrum. Rätta mig om jag har fel.

Den äldste med säkerhet kände stamfadern till den adliga ätten Hjärne är Erlandus Jonae som vid inskrivningen vid universitetet i Uppsala kallad Erlandus Jonae Vermlandus.

Namnet Hjärne skrevs under 1600-talet Hiärne. Mer om Bo H. och några av hans närmaste släktingar kommer endera här i bloggen eller i skriftlig form. Men det dröjer då min "Hjärnetid" nu är helt upptagen med studier av professorn i historia, Svenska Akademieledamoten (stol nr 10 efterträdande Carl Snoilsky och själv efterträdd av självaste Fredrik Böök) mm, Bo Hjärnes brorson Harald H. En synnerligen intressant person som stjäl all "Hjärnetid". Googla "Harald Hjärne" och du förstår vad jag menar.